Experter inom sinneskommunikation

Ljud, Bild och Doftdesign

Publicerat 2 juni 2020

När dina sinnen korsar

Att se på ljud eller smaka på doft?

Kan du visualisera ljud som färger när du hör en låt? Kan du känna smaken av ljud? Ser du veckodagar som färger? Om ditt svar är ja, så är du en av de som har synestesi – något som du isåfall delar med stora artister, skribenter och musiker världen över – och självklart vi på som jobbar som projektledare på Qoncpetus.

Talang eller funktionsnedsättning ?

Tekniskt sett är synestesi en neurologisk funktionsvariation som innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade. Ordet kommer ursprungligen från grekiska och betyder på ett ungefär simultana sensationer. Personer som har denna åkomma upplever en unik blandning av sinnen och upplevelser. Detta kan handla om att ljud automatiskt kopplas ihop med smaker, färger eller bokstäver. Personer som forskat på detta har kommit till slutsatsen att det är svårt att avgöra hur många olika typer av synestesi det finns. I och med att det finns fem sinnen – syn, hörsel, smak, känsel och doft – och dessa då kan korsas i flertalet möjliga kombinationer. 

Den vanligaste formen har dock visat sig vara kopplad till att bokstäver, nummer eller geometriska former är kopplade till en särskild färg. Men färg och ljud synestesi är också vanligt, där olika ljud direkt kopplas till specifika färger, former och texturer. 

Forskare på Boston University i Massachusetts har estimerat att omkring 1 av 100 000 till 1 av 5000 har någon form av synestesi. Men tydligare siffror än så är mycket svåra att få fram.

Lyssna till inspiratörerna

Men hur påverkar det livet? De oväntade associationerna sinnena emellan har visat sig vara en stor källa till inspiration. Detta kan vara en anledning till att många som jobbar inom kreativa yrken, och yrken som kräver stor uppfinningsrikedom, har synestesi. Associationerna som formas i tankarna hos personer med synestesi kan också ge värdefulla insikter i hur våra hjärnor avkodar och processar vissa typer av information såsom exempelvis språk. 

Det finns framtida potential där forskning inom fältet kan erbjuda viktig information om vår kognition och på så vis få en djupare inblick i hur våra hjärnor egentligen navigerar sig fram i en värld full av sinnesupplevelser.

Vi på Qonceptus kan också en hel del om sinnesupplevelser. Men snarare i form av hur du kan maximera dem för att uppnå din stämning eller känsla du vill i din omgivning – vill du veta mer om det? Kontakta oss gärna!