Experter inom sinneskommunikation

Ljud, Bild och Doftdesign

Publicerat 14 maj 2020

Musik i butik – vilken licens gäller?

Musik och licens, hur fungerar det egentligen?

Musik är i dagens samhälle mer av en regel än ett undantag. Var man än är kan man antingen höra populär låtar från högtalare eller få tillgång till dem själv i lurarna. Musik sätter stämningen för stora delar av vår tillvaro och kan göra skillnaden i om en miljö känns modern, lyxig, stressig, eller avslappnade. Så som företagare är det viktigt att kunna spela det senaste och mest passande för ens verksamhet. Men då räcker det väl helt enkelt med att plugga in mobilen i högtalarna, köpa en skiva eller spela de senaste hitsen på spotify? Nej, tyvärr är det inte så enkelt! Här kommer upphovsrättslagen in och pausar din lista

Licens hos STIM & SAMI

Det är nämligen så att om man driver en verksamhet som allmänheten har tillträde till och man samtidigt vill spela musik så bör man i de flesta fallen ha ett licensavtal. En vanlig missuppfattning är att det bara är stora bolag som måste betala denna typ av licens, men lagen omfattar många fler verksamheter än så. Den kan till och med omfatta arbetsplatser som inte är öppna för allmänheten men där flera kan höra musiken. Gränsen går vid 40 anställda där minst 20 kan lyssna på den.

De mest välkända företagen som licensierar musik, som ofta är den musik du hör på radio eller spotify, är Stim och Sami. Där kan man behöva signera ett flertal olika kontrakt och det kan bli kostsamt som egenföretagare eller nyetablerad. Använder man deras musik utan licens har de rätt att samla in pengar för användningen och har man otur kan det leda till en rättslig process mot ditt företag.

Royalty free musik

Det finns också alternativet att använda sig av royalty free musik. Detta betyder inte att musiken är gratis men denna typ av musik en annan betalningsmodell. Med royalty free musik betalar man ägaren för verket men utan licensavgifter, ungefär som tax-free, och det görs utefter kreatörens eller företaget som äger musikens egna upplägg.

På Qonceptus använder vi licensfri musik som är godkänd att spelas i en kommersiell miljö. På så vis behöver ni inte betala några extra avgifter om ni använder er av våra musikpaket. Vår modell fungerar på så vis att vi i tar betalt utefter hur många anläggningar musiken spelas på samt hur stora de är. Ni betalar alltså bara för det ni faktiskt använder. Detta samtidigt som ni inte kompromissar med kvaliteten av musiken som spelas. Vi designar också bakgrundsmusiken så den förstärker den känsla, eller det budskap ni vill förmedla.

Kontakta oss på Qonceptus om du vill veta mer!