Experter inom sinneskommunikation

Ljud, Bild och Doftdesign

Publicerat 14 maj 2020

Månadens doft - lavendel

Lite historia kring lavendeldoft

Doften av lavendel är kanske en av de mest ikoniska och historiska dofterna vi har. Det är ett säkert doftkort när man vill få en plats att dofta fräscht. Historiskt kommer namnet Lavendula ursprungligen från latinets ord för tvätta och visar att denna blomma använts länge för dess friska fläkt och renande känsla. Romarna använde bland annat blommorna som väldoftande tillsats i tvätt-och badvatten. Utöver dess rent kroppsligt renande effekt har den också länge använts inom religion och dess starka doft ska ha använts för att jaga bort onda andar. Det var tack vare den katolska kyrkan lavendel letade sig till skandinavien – där den första gången planterades vid ett kloster.

Men något man snabbt upptäckte, utöver dess goda doft och renande effekt, var att lavendeln också är medicinalväxt med många verkningsområden. Kanske främst har den blivit känd för dess goda effekt på sömn och sömnproblem. Du har med stor sannolikhet mött en knippe lavendel på din kudde om du besökt ett hotell eller bed&breakfast. Detta betyder att det är någon som vill säkra en god natts sömn. Studier har utförts på om detta varit en skröna eller faktiskt byggs på vetenskapliga grunder. Vad man då kunnat se var att lavendel ökade djupsömnen både hos kvinnor och män. Den ökade djupsömnen som rapporterades av testpersonerna gjorde att de kände sig mer pigga och utvilade.

Lavendel kan med fördel användas både i skönhetsprodukter, till matlagning och i allmän doftsättning. Lavendel är känt för att utöver bidra till sömn också dämpa ångest, depression och hämma känslor av stress och smärta. Just på grund av detta är det en mycket frekvent använd ingrediens i aromaterapi.

Så, lavendeldoft är en uråldrig doft med många användningsområden och som fungerar minst lika bra idag. Vill du veta mer om hur du skulle kunna använda lavendel i din verksamhet? Eller annan passande doft? Kontakta oss på Qonceptus – vi har expertis inom hela doftspektret.