Experter inom sinneskommunikation

Ljud, Bild och Doftdesign

Publicerat 14 maj 2020

Belysning och stress

Nu tändas tusen juleljus

Det lackar äntligen mot jul! Ljusstakar, julstjärnor och slingor har klätt fönster och balkonger sedan tidiga november. Julen är belysningens högtid och många tjuvstartar gärna med julens alla ljuskällor. Vi har stearinljus i tusentals, slingor i alla regnbågens färger och storslagna arrangemang. För att inte tala om de tiotusentals kronor som butiker lägger på skyltningar. Under årets mörkaste tid gör vi helt enkelt allt för att lysa upp vår tillvaro – och visst är det mysigt? 

Och det är inte inte bara mysigt, det kan faktiskt göra oss lyckligare. Juldekorationer kan nämligen fylla oss med lyckohormoner. Delvis tros det vara så av att vi påverkas hormonellt av färgerna vi har omkring oss och julens sprakande ljus kan stimulera detta. Men juleljus kan också väcka lyckokänslor av den enkla anledningen: NOSTALGI. Många har positiva minnen kopplade till just julens ljus och kan därför koppla belysningen till dem. Det kan handla om minnet från alla de gånger du satt i sladden till julgransslingan, när du tänt adventsstaken på advent eller sett snölyktor som lyst upp vinterlandskapet.

Det varma inbjudande julmyset blir också särskilt lockande när vår vintervardag består av kallt blått ljus. Vanlig belysning har nämligen ofta det – alltså det ljus som kommer från LED lampor, lågenergilampor och framförallt de skärmar vi spenderar timmar framför. Under de mörka månaderna blir det skarpa ljuset en extra påtaglig kontrast för våra känsliga ögon. I miljöer där vi vill känna oss pigga och alerta är det ljuset bra och också en nödvändighet för att behålla energin under dagen. Men det blir också synonymt med produktivitet och arbete. Därför söker vi oss till lugna platser där dovt och mysigt ljus gör oss lugna, lyckliga och nostalgiska. Vetskapen om detta är något många butiker använder sig av i juletid och de blir till en strategisk tillflyktsort i julhandelns stress och press.

Fråga gärna oss om belysning

Vi på Qonceptus kan alltid hjälpa er att utforma en ljusmiljö som är effektivt oavsett årstid, högtid eller känslan ni vill förmedla. För julen må vara belysningens högtid, med det är alltid hög tid att satsa på belysning.

Hoppas ni får en strålande och Juligare December !

Hälsar alla vi på Qonceptus