Experter inom sinneskommunikation

Ljud, Bild och Doftdesign

Publicerat 14 maj 2020

Med känsla för musik

Vår blogg Med känsla för musik

Med största sannolikhet har du en låt som alltid gör dig glad, en låt som påminner dig om ditt värsta hjärtekross eller en låt som får dig att ta ut sista krafterna på gymmet. Musik är något som påverkar HELA hjärnan. Vi har inget särskilt musikcentrum utan såväl höger som vänster hjärnhalva aktiveras när högtalarna dånar. När vi lyssnar på musik frigörs också signalsubstanser som dopamin och serotonin, och hormoner som oxytocin och testosteron ökar.

Musik styr och formar alltså våra känslor. Men det finns olika mekanismer som gör att våra känslor påverkas av musik, här nedan är några av dem:

Du upplever starka känslor för du har ett minne anknutet till låten eller melodin. Musiken väcker då de känslor som är kopplade till minnet. Det kan vara låten du hörde under din första kyss eller sommarplågan från din favoritsommar.
Musik kan väcka känslor för det imiterar ett uttryck, exempelvis sorg eller glädje. Uttrycket blir då så starkt att det väcker faktiska känslor hos dig som lyssnar. Då handlar det mycket om tonfall och röstläge som påminner om faktiska känslouttryck. (Försök att inte le när du hör Walking on sunshine eller Happy med Bruno Mars)
Känslor kan också väckas på grund av att du har en egen estetisk bedömning av vad som är bra eller dåligt. Skönheten ligger då i åhörarens öra. Kanske känner du obehag för att du tycker låten är dålig eller så spritter det i dina ben av att den är så bra att du vill dansa. Despacito tycks vara årets vattendelare i denna kategorin.
Vår hjärnstam är programmerad att reagera på särskilda varianter av ljud. Det var tidigare en evolutionär fördel att uppmärksamma fara, fara som ofta var kopplat till höga och skarpa ljud. Musiken kan vid ett sådant tillfälle ge känslor av negativ sort.
Slutligen tros den avgörande delen vara att det är inlärt. Musik är en viktig del av vår kultur och anspelar på känslor de flesta av oss upplever. I symbios med passande lyrik gör det att vi kan applicera låten på våra egna liv. Vi lär oss att vilja känna känslor genom musik – genom musik kan de konkretiseras och förstärkas.
Viktigt att ta med sig är den stora plats musiken har i vårt samhälle. Musik kan agera på våra ytliga känslor men det kan också användas vid depression, vid smärta, vid strokerehabilitering och till och med för att förebygga demens. Man kan också använda musik i skolan, för att stimulera till inlärning. Musik är ett effektivt lyckopiller som inte bara är placebo.

Inom försäljning och marknadsföring är musiken minst lika viktigt, för att den just anspelar på våra känslor. För det bästa sättet att fånga en kund är genom att ge dem rätt känsla.

Vill ni ge era kunder rätt känsla? Kontakta oss på Qonceptus så hjälper vi er med ett MusikQoncept för just er verksamhet.

För vi har känsla för musik!

Källa: https://www.psykologforbundet.se/globalassets/psykologtidningen/forskningsartiklar/2015-9-forskningsartikel-darfor-vacker-musik-kanslor.pdf