Experter inom sinneskommunikation

Ljud, Bild och Doftdesign

Publicerat 14 maj 2020

Doft på visningar?

Optimera din bostadsvisning genom doft

I januari är det många som går i säljtankar och gör sin bostad visningsredo med allt vad det innebär. Många som ska sälja sin bostad får en lång lista av mäklaren över vad som bör fixas i hemmet för att intressenter ska bli just så intresserade som möjligt. Oftast brukar bostaden göras ljus och fräsch, pyntas med blommor och avlägsnas från personliga inredningsdetaljer. Men ett säljvapen är ofta underanvänt – doft!

Man kan nämligen lätt bli immun för sin egen husdoft. Saker som rök, husdjur och matos kan påverka hur hela bostaden uppfattas i stort. Genom att strategiskt placera en doft i lägenheten kan möjlig odör döljas – och en hemtrevlig känsla skapas.

Det finns vissa hemmatricks som går att använda sig av, ett vanligt knep är att mikra ett paket med frysta bullar i mikron precis innan visningen. Men det är en doft som vid fel situation kan kännas malplacerad och lite väl utstuderad. Att använda sig av särskilt utformade doftljus eller doftdiffuserare, där man väljer en mer passande doft i passande mängd, kan vara optimalt för bästa möjliga resultat.

Men vilken doft ska den då ha? Att använda överrumplande placerad doft ger inga fördelar. Det man bör sikta på är en traditionell doft – mild nog att man nästintill bara känner den undermedvetet. Less is more när det kommer till detta sinne som trots allt påverkar vår uppfattning mycket mer än vi tror. Väljer man en allt för påtaglig doft kan det exempelvis ge illusionen av att man har något att dölja.

De bästa dofterna vid visning är:

  • Vanilj
  • Grönt te
  • Kanel
  • Citrus
  • Örter – som rosmarin, basilika och timjan
  • Tall eller cederträ

Men även dessa bör man välja med omsorg. Doften av kanel kan passa perfekt i en ombonad och mysig bostad, men i en mer modernt inredd lägenhet kan den snarare bli en missmatch. Försök känna in vad bostaden har för känsla och välj någon av dofterna utefter det!

Behöver du hjälp på traven med val av doft, i vilken form och i vilken mängd? Då kan vi på Qonceptus stiga in med vår expertis och visa hur du på bästa vis når dina säljmål med en doft som är i perfekt samklang med din bostad!